Verantwoord uit eten, hoe doe je dat?

31-12-2023

Tip 1: Bekijk het menu goed

Weet je van tevoren dat je uit eten gaat? Bekijk dan al eens op voorhand de menukaart.

Staan er geen koolhydraatarme mogelijkheden op het menu? Laat dan zelf de koolhydraatrijke producten, zoals friet, aardappelpuree, brood of pasta, links liggen. Neem geen dessert, maar vraag om koffie of thee.

Nog een handige tip; bestel als eerste zodat je je niet kunt laten verleiden door de keuzes van je tafelgenoten.

Tip 2: Zorg dat je niet te veel honger hebt

Neem in de namiddag voordat je uiteten gaat een PS. food & lifestyle tussendoortje of 2 gekookte eitjes. Dit stilt de grootste honger waardoor je jouw hongergevoel onder controle hebt en de verleiding tijdens het eten makkelijker kan weerstaan.

Tip 3: Verantwoorde voorgerechten

Vaak is er genoeg keuze in voorgerechten, vooral in salades of rauwkost. Hierbij enkele tips voor gezonde voorgerechten:

  • Een salade met kip, vlees of vis
  • Heldere soep (let op: niet gebonden met bloem)
  • Rundercarpaccio zonder pijnboompitten
  • Vitello tonato
  • Scampi's in knoflookolie
  • Zalm- of tonijntartaar
  • Garnalencocktail

Let bij de voorgerechten op met dressings, croutons, kaas, spekjes en pijnboompitten. Ga daarnaast voor een eiwitrijk voorgerecht, want eiwit verzadigt. Als je je voorafje dus slim kiest, zal je minder eten van het hoofdgerecht.

Tip 4: Verantwoorde hoofdgerechten

Deze gang is makkelijker, het lijkt immers veel op de normale avondmaaltijd. Neem gegrilde, gebakken of gestoomde vis, vlees of gevogelte met groente en vermijd koolhydraatrijke bijgerechten.

Geschikte vlees en vissoorten:

  • Vis zoals kabeljauw, sliptong, zeetong, coquilles, mosselen en garnalen
  • Vlees zoals biefstuk, tournedos, rosbief en entrecôte
  • Gevogelte zoals kip, kalkoen, eend, kwartel en parelhoen

Vraag om extra groente in plaats van friet, aardappeltjes, rijst of een andere koolhydraatbron. Wanneer je vooraf al hebt doorgegeven geen frietjes bij de maaltijd te willen, kom je niet in de verleiding om ze toch op te eten wanneer ze op je bord liggen.

Tip 5: Verantwoorde nagerechten

 Vrijwel ieder dessert is zoet en bevat dus veel koolhydraten, daarnaast bevatten desserts ook veel calorieën. Een koffie of theetje kan natuurlijk altijd. Dan is het beter om te kiezen voor melkschuim dan slagroom. Wil je niet teveel suiker? Ga dan eerder voor een kaasbordje.

Tip 6: Verantwoorde dranken

Alcohol en frisdranken zijn ongezond. Ze leveren veel lege calorieën in de vorm van suiker. Een zero'tje kan uiteraard wel ;-) Neem in plaats daarvan dus water of thee. Of bestel bij aanvang van het diner automatisch een fles water.

De belangrijkste tip die we je nog willen meegeven is: GENIET! Eet rustig, kauw langzaam en geniet van het gezelschap en het heerlijke eten. Op deze manier heb je meer en langer plezier van hetgeen dat je eet. Je zult je daarna verzadigd voelen en niet het gevoel hebben dat je iets hebt gemist.

Heb je je tijdens de feestdagen (en ervoor :-) ) toch iets teveel laten gaan en is er een kilootje bijgekomen. Neem dan gerust contact op met onze diëtiste of PS food and lifestylecoach, zij zullen samen met jou die overtollige kilo's terug wegwerken.