Kinderpsycholoog: begeleiding voor kinderen en jongeren

11-03-2024

Kinderen zijn de bouwstenen van onze toekomst. Als ze jong zijn, maken ze van alles mee en komen ze voor allerlei uitdagingen te staan die invloed kunnen hebben op hoe ze zich voelen. En dat is waar een kinderpsycholoog van pas komt! Wij zijn er om kinderen door al die gevoelens en gedachten heen te navigeren. Laten we eens kijken naar wat een kinderpsycholoog precies doet en hoe ze het gevoelsleven van kinderen beter kunnen maken.

Wat doet een kinderpsycholoog?

Bij iTransform bieden we een veilige ruimte waar kinderen zich kunnen uiten en hun emoties kunnen verkennen. Door middel van gesprekken, speltherapie en andere passende methoden helpen we kinderen omgaan met stress, angst, gedragsproblemen en andere uitdagingen

Onze psychologen en therapeuten kunnen kinderen en jongeren begeleiden. Een kinder- en jeugdpsycholoog heeft zich extra in deze materie verdiept om niet alleen oog te hebben voor het kind maar ook voor de omgeving en het gezin waarbinnen het functioneert.


Wanneer is het verstandig om naar een kinderpsycholoog te gaan?

Er zijn verschillende redenen waarom het verstandig kan zijn om een kinderpsycholoog te raadplegen.

Bij een kinderpsycholoog kun je hulp zoeken voor verschillende ontwikkelingsproblemen, zoals wanneer je kind gepest wordt, moeite heeft met concentreren, een gebrek aan zelfvertrouwen heeft, rouwt na het overlijden van een familielid, of traumatische ervaringen heeft meegemaakt.

Als ouder kun je ook bij een kinderpsycholoog terecht als je vragen hebt over de ontwikkeling of opvoeding van je kind. Denk bijvoorbeeld aan vermoedens van ADHD omdat je kind moeite heeft met concentreren of snel overprikkeld raakt. Maar ook indien er vermoedens zijn van autisme kan men bij ons terecht. Een kinderpsycholoog kan helpen bij het onderzoek van ontwikkelingsstoornissen en staat open voor gesprekken over allerlei onderwerpen.

Vanaf welke leeftijd is een kinderpsycholoog geschikt?

Als je je als ouder zorgen maakt over je kind, is het een goed idee om niet te lang te wachten voordat je professionele hulp zoekt. Ook bij jonge kinderen kunnen vroege interventies echt helpen om problemen aan te pakken en de ontwikkeling van je kind positief te beïnvloeden.

In onze praktijk in Brugge of Blankenberge bieden we kinderen- en jongerentherapie voor kinderen vanaf 2,5 jaar en jongeren tot 18 jaar.

Werkwijze bij iTransform

Bij iTransform maken de kinderpsychologen gebruik van diverse activiteiten tijdens de behandeling van kinderen, waaronder tekenen, rollenspellen en het hanteren van emotiekaartjes. Tijdens dit proces blijven ouders nauw betrokken en kunnen ze vragen stellen.

De praktijk werkt nauw samen met huisartsen, psychiaters, CLB, logopedisten en andere praktijken zodat een doorverwijzing, indien nodig, snel kan plaatsvinden.

Pas na aanmelding via het aanmeldformulier kunt u op een intake gesprek of kennismakingsgesprek komen.